Anneke van Baalen/De Bonte Was Fonds

Anneke van Baalen/De Bonte Was Fonds

Fonds op naam bij Mama Cash sinds 2007

Marijke Ekelschot richtte in 2007 bij Mama Cash het Anneke van Baalen/De Bonte Was Fonds op, genoemd naar haar overleden geliefde en de feministische uitgeverij waarin ze beiden actief waren.

Anneke van Baalen was de belangrijkste theoretica, schrijfster en inspirator van het radicaal-feminisme in Nederland. Ze stond in de jaren 70 aan de wieg van de praatgroepenbeweging en was medeoprichter van schrijfcollectief en uitgeverij de Bonte Was. Ze heeft vele publicaties op haar naam, onder andere het boek Geschiedenis van de Vrouwentoekomst, dat ze met haar levensgezellin Marijke Ekelschot schreef.

De Bonte Was was een door een collectief gerunde feministische uitgeverij die van 1974 tot 1992 goedkope, subversieve boeken over belangrijke zaken in het alledaagse leven van vrouwen uitgaf. Het verspreiden van het feministische gedachtegoed buiten Amsterdam was een van de doelen. Zo verschenen titels als Ze leefden nog lang en gelukkigHet Moederboek en Vrouwen over seksualiteit. De boeken beleefden grote oplagen en zijn in Nederland van grote invloed geweest op het feministisch bewustzijn van een grote groep vrouwen.

Marijke Ekelschot: ‘Het restsaldo van onze uitgeverij en mijn eigen spaargeld heb ik in het Anneke van Baalen/De Bonte Was Fonds ondergebracht. Het geld is bestemd voor Afrika, een regio waarvan ik vind dat die door Mama Cash een beetje onderbedeeld is. Een prettige bijkomstigheid van zo’n fonds op naam is dat de belastingdienst door mijn jaarlijkse schenking toch een flink aantal euro’s minder van mij ontvangt. Zo gaat er indirect meer ‘belastinggeld’ naar het bevorderen van vrouwenrechten. Maar natuurlijk is het fonds ook een speciale manier om Anneke en haar werk te gedenken.‘

 • Anneke van Baalen/De Bonte Was Fonds

  Anneke van Baalen/De Bonte W…

 • Mama Cash – Baas Fonds

  Mama Cash – Baas Fonds

 • Maria Willard Fonds

  Maria Willard Fonds

 • Mesoamerican Initiative of Women Human Rights Defenders

  Mesoamerican Initiative of W…

 • Nan Lombaers-Els Huijser Fonds

  Nan Lombaers-Els Huijser Fonds

 • Red Umbrella Fund

  Red Umbrella Fund