Asociación de Trabajadoreas Sexuales Mujeres del Sur, Peru
De Asociación de Trabajadoras Sexuales Mujeres del Sur, opgericht in 2004, is een groep van sekswerkers uit Arequipa, een stad in het zuiden van Peru. De vrouwen van las Mujeres del Sur stellen mensenrechtenschendingen van sekswerkers aan de orde, waaronder geweld en afpersing door de politie. Ze willen erkenning van sekswerk als wèrk, zodat ze toegang hebben tot gezondheidszorg en hun arbeidsrechten worden beschermd.
‘De politie arresteerde in 2004 een sekswerker die zes maanden zwanger was. Toen ze weigerde de standaard steekpenningen te betalen, schopten de politieagenten haar uit een rijdende auto de straat op. Ze was ernstig gewond en verloor haar baby’, zegt Ana Luz Mamani Silva. ‘Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Het eindeloze misbruik en de afpersing van sekswerkers, zoals zij en ik, moesten stoppen. Gewelddadige pooiers en bendes bedreigen ons, stelen ons geld en slaan ons in elkaar als ze niet krijgen wat ze willen. Meestal blijft dit ongestraft. Ze moeten aangepakt worden door de politie, in plaats van getolereerd.’
Samen met haar collega’s begon ze de Asociación de Trabajadoras Sexuales Mujeres del Sur om te vechten voor hun rechten. Ze namen contact op met de bestuurders van Arequipa en eisten dat de klachten van sekswerkers over het geweld van de politie zouden worden onderzocht en dat de politie hen zou beschermen. Ook gaven ze hun visie op het gezondheidsbeleid van de stad, met name op het gebied van HIV en AIDS.
Ana Luz Mamani Silva: ’Ons werk heeft geleid tot meer aandacht, maar de gevolgen zijn niet alleen positief. In een katholiek land als Peru worden mensen boos als we onze mond opendoen. We worden op ons kantoor regelmatig anoniem met de dood bedreigd. Maar we moeten sterk zijn en doorgaan, want wij verdienen arbeidsrechten. Sekswerk is gewoon wérk en het is maar één aspect van ons leven. We zijn ook moeder, zuster en vriendin, net als andere mensen. We moeten onze eigen angsten en onzekerheden overwinnen, zodat we trotse en assertieve burgers worden.’
De Asociación de Trabajadoras Sexuales Mujeres del Sur wil de eerste vakbond van sekswerkers worden in Peru, waarin sekswerkers vanuit het hele land samenwerken. De groep traint medewerkers om de vakbond op te zetten en om op die manier te werken aan een wereld waar de mensenrechten van alle sekswerkers, als vrouw, als transgender én als werker, worden erkend. De organisatie zet ook publiekscampagnes op touw en werkt samen met andere organisaties van sekswerkers en vrouwenvakbonden in Latijns-Amerika, zoals ATRAHDOM, een vakbond van thuiswerkers in Guatemala, een groep die ook door Mama Cash wordt ondersteund.
De Asociación de Trabajadoras Sexuales Mujeres del Sur heeft in 2009 en 2010 subsidie gekregen van Mama Cash.