Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito, Argentinië

In Argentinië woedt een hevige strijd rondom abortus en de verkrijgbaarheid van anticonceptie. Abortus is alleen toegestaan als er sprake is van verkrachting of wanneer het leven van de vrouw gevaar loopt. En zelfs dan weigeren artsen vaak om een abortus uit te voeren. Soms leidt dat tot zodanig uitstel dat abortus niet eens meer mogelijk is. In Argentinië schrijft de wet voor dat de geneeskundige diensten van de overheid gratis anticonceptiemiddelen verstrekken. Maar het onvermogen van de overheid om een betrouwbaar systeem op te zetten om de middelen in te kopen en te verspreiden, leidt er vaak toe dat anticonceptie niet verkrijgbaar is of alleen te koop is voor veel geld. Deze omstandigheden leiden er toe dat de gezondheid en soms het leven van vrouwen gevaar loopt.

De Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito is een alliantie van meer dan 300 organisaties in Argentinië die actief zijn op het gebied van gezondheid, mensenrechten, politiek, kunst en cultuur. De organisatie opereert op een strategische manier om de wet te veranderen, en ze organiseert de daarvoor noodzakelijke steun vanuit de samenleving. In 2011 organiseerde ze een lobby bij het parlement om abortus tot 12 weken zwangerschap te legaliseren. Ook oefende de organisatie druk uit om de tijdslimiet waarbinnen abortus mag worden uitgevoerd, af te schaffen als het om een zwangerschap na verkrachting gaat en als het leven van de vrouw gevaar loopt.

In Argentinië wordt zowel de justitiële als de medische wereld beheerst door conservatieve krachten die wetgeving en beleid op het gebied van seksuele en reproductieve rechten blokkeren. Maar het publieke debat over abortus zwelt aan en de media raadplegen steeds vaker de Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito. Een opinieonderzoek in 2010 wees uit dat 60 procent van de bevolking tegen elke vorm van criminalisering van abortus is, een aardverschuiving in dit overwegend katholieke land. In mei 2011 volgde een historische doorbraak toen het Argentijnse Congres voor het eerst debatteerde over de legalisatie van abortus.

Een ontwerpwet voor vrijwillige onderbreking van de zwangerschap werd door meer dan 50 afgevaardigden van het Congres ondertekend. Het debat hierover kreeg in maart 2012 een positief vervolg. Het hooggerechtshof bepaalde dat abortus legaal is, als er een beëdigde verklaring van verkrachting is of als er sprake is van een levensbedreigende situatie bij de vrouw. Het hof bepaalde ook dat provinciale overheden protocollen moeten opstellen die verzoeken tot en uitvoering van abortus mogelijk maken.

Claudia Anzorena and Estela Diaz van Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito: ’dankzij de nauwe samenwerking met abortus-activisten in andere Latijns-Amerikaanse landen worden we steeds beter in ons werk om abortus gelegaliseerd te krijgen. We wisselen strategieën en ervaringen uit en hierdoor, en dat is het belangrijkst, worden we samen steeds sterker’.

De Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito heeft subsidie van Mama Cash gekregen in 2011.

 • Relacahupan, Zuid-Amerika

  Relacahupan, Zuid-Amerika

 • Semillas, Mexico

  Semillas, Mexico

 • Asociación de Trabajadoreas Sexuales Mujeres del Sur, Peru

  Asociación de Trabajadoreas…

 • Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito, Argentinië

  Campaña Nacional por el Der…

 • Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad (OTD), Chili

  Organización de Transexuale…

 • Uma Kraka Fonds, Suriname

 • Desalambrando, Argentinië

  Desalambrando, Argentinië

 • Asociaciόn de Trabajadoras del Hogar a Domicilio y de Maquila (ATRAHDOM), Guatemala

  Asociaciόn de Trabajadoras …