Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad (OTD), Chili

Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad (OTD), Chili

‘Transgenders hebben geen psychische aandoening’, is de slogan van Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad (OTD), een organisatie die in Chili de zichtbaarheid van transgenders wil vergroten. Zoals in veel landen worden in Chili transgenders gemarginaliseerd, uitgesloten, gestigmatiseerd en gediscrimineerd, zowel binnen hun familie, in de openbare ruimte, binnen de kerk, op het werk en op het gebied van wetgeving en gezondheidszorg.

De Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad bouwt aan een zichtbare transbeweging in Chili door transgenders in het hele land aan te sporen groepen op te zetten. De leden van de organisatie brengen de rechten voor transgenders onder de aandacht van hun familie en omgeving. De organisatie werkt ook nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid en met commissies in het parlement die verantwoordelijk zijn voor beleid op het gebied van gender, om er voor te zorgen dat transgenders door de staat erkend en beschermd worden.

In 2011 zette OTD de Chileense Commissie over Grondwet en Wetgeving zwaar onder druk om genderidentiteit als categorie toe te voegen in bestaande  antidiscriminatiewetgeving. De antidiscriminatiewet werd aangenomen door het parlement en de wet werd in juli 2012 ondertekend door de president van Chili.

In 2011 slaagde OTD erin om een medisch protocol te laten ontkrachten waarin transgenders aan vernederend lichamelijk en psychisch onderzoek worden onderworpen om hun ‘transseksualiteit te bewijzen’. Zonder dit onderzoek kwamen ze niet in aanmerking voor hormoonbehandeling of geslachtsaanpassende operaties. OTD organiseert ook publieke campagnes over het leven van transgenders. In 2011 werd in de stad Rancagua een fototentoonstelling geopend over transidentiteit in Latijns-Amerika door de burgemeester. De tentoonstelling trok in de eerste week meer dan 5000 bezoekers.

Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad kreeg subsidie van Mama Cash in 2009, 2010 en 2011.

 • Relacahupan, Zuid-Amerika

  Relacahupan, Zuid-Amerika

 • Semillas, Mexico

  Semillas, Mexico

 • Asociación de Trabajadoreas Sexuales Mujeres del Sur, Peru

  Asociación de Trabajadoreas…

 • Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito, Argentinië

  Campaña Nacional por el Der…

 • Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad (OTD), Chili

  Organización de Transexuale…

 • Uma Kraka Fonds, Suriname

 • Desalambrando, Argentinië

  Desalambrando, Argentinië

 • Asociaciόn de Trabajadoras del Hogar a Domicilio y de Maquila (ATRAHDOM), Guatemala

  Asociaciόn de Trabajadoras …