Relacahupan, Zuid-Amerika
Relacahupan is een netwerk van honderden groepen activisten, vroedvrouwen, artsen en andere werkers in de gezondheidszorg, dat actief is in 20 landen van Latijns-Amerika. ‘Vrouwen zijn de baas over de geboorte van hun kinderen’, is het devies. Toen Relacahupan in het jaar 2000 werd opgezet, hadden vrouwen in heel Latijns-Amerika geen zeggenschap meer over hun zwangerschap en de geboorte van hun kinderen. Alles rondom de bevalling was zo gecommercialiseerd en gemedicaliseerd en verliep zo gecontroleerd, dat het percentage keizersnedes in sommige landen was gestegen tot 40 procent bij ziekenfondspatiënten en bijna 90 procent bij particuliere patiënten.
Relacahupan zet trainingen en lobbyactiviteiten op om ervoor te zorgen dat vrouwen het recht hebben zelf, op basis van goede informatie, beslissingen te nemen over zwangerschap en bevalling, waarbij de voordelen van een natuurlijke bevalling worden benadrukt. De organisatie wil dat traditionele vroedvrouwen en professioneel opgeleide vroedvrouwen samen optrekken. Traditionele vroedvrouwen krijgen trainingen over wetten op het gebied van geboorte en bevalling en over de richtlijnen in de zorg. Professioneel opgeleide vroedvrouwen leren meer over kruiden en traditionele bevallingspraktijken. In samenwerking met internationale organisaties komt Relacahupan op voor zowel professionele als traditionele vroedvrouwen.
Relacahupan werkt samen met nationale overheden om ervoor te zorgen dat wetten en verordeningen worden aangenomen die een humane bevalling voorstaan. Het netwerk is in heel Latijns-Amerika behulpzaam om nieuwe standaarden in de zorg in te voeren. Deze standaarden zijn gebaseerd op het recht van vrouwen dat ze goed geïnformeerd zijn en zeggenschap hebben over elke fase van de zwangerschap, de bevalling en de periode erna. In 2002 speelde het netwerk een belangrijke rol bij het aanvaarden van de Vroedvrouwenwet in Uruguay, waarin is vastgelegd dat vrouwen in het ziekenhuis onder leiding van een vroedvrouw kunnen bevallen en dat vroedvrouwen het recht hebben bevallingen te begeleiden zonder supervisie van artsen. Relacahupan zet zich ervoor in dat deze verworven rechten in Uruguay en andere Latijns-Amerikaanse landen worden geïmplementeerd en verankerd.
Relacahupan heeft subsidie gekregen van Mama Cash in 2002, 2003, 2007 en 2008.