Semillas, Mexico

Semillas, in het Nederlands ‘zaden’, werd in 1990 in Mexico-Stad opgericht en was daarmee het eerste vrouwenfonds in het Zuiden. Het is de missie van Semillas om vrouwenorganisaties in heel Mexico te ondersteunen die werken aan gelijke berechtiging en volledige participatie van vrouwen in de samenleving.

Semillas geeft subsidies aan vrouwenrechteninitiatieven en -groepen die actief zijn op vier gebieden: vrouwen en werk (inclusief landeigendom); seksuele en reproductieve rechten; het stoppen van geweld tegen vrouwen, en mensenrechten. Daarnaast kent Semillas twee programma’s die de kennis en vaardigheden van de groepen die ze ondersteunt, versterken: organisatieontwikkeling en fondsenwerving. Semillas legt haar prioriteit bij het ondersteunen van inheemse vrouwen, vrouwen die in de huishouding werken, lesbische vrouwen, jonge vrouwen en sekswerkers.

Semillas werkt in Mexico samen met verschillende donoren, zoals lokale ondernemingen en instellingen. De samenwerking is niet alleen gericht op fondsenwerving, Semillas doet ook aan kennisoverdracht en betrekt haar donoren bij de groepen die ze ondersteunt. De organisatie heeft een sterke reputatie wat betreft haar netwerk van individuele donateurs. Ze doet aan donoreducatie zodat deze mannen en vrouwen meer oog krijgen voor rechten van vrouwen en zichzelf gaan zien als donoractivisten. De organisatie ziet filantropie als een draaiend wiel waarin iedereen voortdurend van positie wisselt, van geldverstrekker tot ontvanger van gelden, en van fondsenwerver tot uitvoerder van het programma. Semillas leert de groepen die ze ondersteunt, hoe ze fondsen kunnen werven in hun omgeving. Sommige groepen zijn op die manier zelfs self-supporting geworden. En Semillas stimuleert de groepen om op hun beurt pas beginnende initiatieven in hun omgeving financieel of anderszins te ondersteunen.

Sinds 2011 is Mama Cash partner van Semillas in het Strengthening Local Fundraising Initiative. Het Strengthening Local Fundraising Initiative organiseert voor collega’s van jongere vrouwenfondsen en vrouwenrechtengroepen stages bij verschillende vrouwenfondsen, waarbij de manier van fondsenwerving van Semillas model staat.

Semillas heeft subsidie gekregen van Mama Cash in 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011 en voor de laatste keer in 2012.

 • Relacahupan, Zuid-Amerika

  Relacahupan, Zuid-Amerika

 • Semillas, Mexico

  Semillas, Mexico

 • Asociación de Trabajadoreas Sexuales Mujeres del Sur, Peru

  Asociación de Trabajadoreas…

 • Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito, Argentinië

  Campaña Nacional por el Der…

 • Organización de Transexuales por la Dignidad de la Diversidad (OTD), Chili

  Organización de Transexuale…

 • Uma Kraka Fonds, Suriname

 • Desalambrando, Argentinië

  Desalambrando, Argentinië

 • Asociaciόn de Trabajadoras del Hogar a Domicilio y de Maquila (ATRAHDOM), Guatemala

  Asociaciόn de Trabajadoras …