Uma Kraka Fonds, Suriname
In 2001 verstrekte Mama Cash voor vier jaar een renteloze lening van 50.000 Nederlandse guldens (23.500 euro) aan de Surinaamse Nationale Vrouwen Beweging en de Women’s Business Group (WBG). Met dit bedrag werd het Uma Kraka Fonds opgericht. Uma Kraka is Surinaams voor vrouwenkracht. Net als het Garantiefonds van Mama Cash fungeerde Uma Kraka als rolmodel voor banken. Uiteindelijk was het de bedoeling dat vrouwen toegang kregen tot reguliere bankkredieten en investeringskapitaal. De lening voor het opzetten van een eigen bedrijf moest de vrouwen een uitweg bieden uit de heersende armoede in Suriname.
De ondernemers die onder andere een tourbedrijf, een hotdogstand, een plantenwinkel en een winkel annex bar startten, leerden een business- en marketingplan schrijven en kregen les in bedrijfsadministratie. Door de slechte economische situatie in Suriname floreerden de meeste vrouwenzaken niet, de vrouwen hielden amper het hoofd boven water. Ook bleek uit evaluaties dat menig ondernemer thuis te maken had met geweld. Voor de vrouwen was de lening meer een overlevingsstrategie dan een opstap naar een bloeiende zaak.
Dit leidde tot grote betalingsachterstanden bij ondernemers, waardoor het fonds financieel in zwaar weer terechtkwam. Mama Cash en haar Surinaamse partners zochten tevergeefs naar een overnamekandidaat, die ook de schuld op zich zou nemen. Daarop besloot Mama Cash de helft van de lening in een subsidie om te zetten onder voorwaarde dat NVB en WBG een levensvatbaar plan maakten voor de doorstart van het fonds. De andere helft moest men in 2005 terugbetalen. De NVB, de WBG en het Uma Kraka Fonds bestaan nog altijd.
Terugkijkend heeft het Uma Kraka Fonds een breder effect gehad dan louter kredietverlening. Ze heeft er aan bijgedragen dat in Suriname een infrastructuur voor vrouwelijk ondernemerschap is ontstaan.