Gay and Lesbian Activist Network for Gender Equality (GALANG), Filippijnen

Gay and Lesbian Activist Network for Gender Equality (GALANG), Filippijnen

GALANG werd in 2008 opgericht door een kleine groep lesbische activisten in de gigantische wereldstad Manilla op de Filippijnen. In deze overwegend katholieke samenleving wordt homoseksualiteit als onnatuurlijk en immoreel gezien. Lesbische en biseksuele vrouwen hebben dan ook te maken met discriminatie en leven in isolement. GALANG wil dat de overwegend jonge, arme lesbische en biseksuele vrouwen en de transgenders die in de sloppen van Manilla leven, weer zelfrespect krijgen. De organisatie geeft voorlichting over discriminatie en mensenrechten en geeft trainingen in leiderschap.

‘Veel lesbische vrouwen leven in armoede en isolement’, zegt Anne Lim, een van de oprichters van GALANG. Ze hebben geen opleiding, ze maken geen gebruik van de gezondheidszorg en om te overleven zitten ze soms in de criminaliteit. GALANG leert de vrouwen dat er niets mis is met hun seksuele voorkeur. Om hun zelfrespect op te vijzelen maakt GALANG voorlichtingsmateriaal, waaronder een stripverhaal met in de hoofdrol Pamboy, een eigentijdse heldin met lesbische gevoelens.

GALANG stimuleert de vrouwen om in hun eigen wijken zelf groepen op te zetten. Anne Lim: ‘We gaan daarvoor de komende jaren 15 jonge vrouwen trainen, die we gaan leren hoe je vrouwen bij elkaar brengt en een groep opzet.’ De organisatie werkt ook samen met politici, mensenrechtenorganisaties en onderwijsinstellingen om beleid en voorzieningen te ontwikkelen die van belang zijn voor lesbische en biseksuele vrouwen en transgenders.

GALANG kreeg subsidie van Mama Cash in 2008, 2009 en 2011.

 • Cross, India

  Cross, India

 • Zi Teng, Hong Kong

  Zi Teng, Hong Kong

 • South Asian Women’s Fund

  South Asian Women’s Fund

 • Gay and Lesbian Activist Network for Gender Equality (GALANG), Filippijnen

  Gay and Lesbian Activist Net…

 • Common Language, China

  Common Language, China

 • Peasant Women Society, Pakistan

  Peasant Women Society, Pakis…

 • Sentra Advocasi Perempuan Difabel Dan Anak (SAPDA), Indonesië

  Sentra Advocasi Perempuan Di…