ŠKUC-LL, Slovenië

ŠKUC-LL, Slovenië

ŠKUC-LL, opgericht in Slovenië in 1987, was voor zover bekend de eerste lesbisch-feministische groep in Oost-Europa. In 1988 werd de organisatie een autonome sectie binnen ŠKUC, een cultureel centrum van studenten, dat activiteiten op het gebied van kunst promoot.

Met politiek en cultureel geëngageerde projecten bestrijdt de organisatie lesbofobie en homofobie.

ŠKUC-LL stond aan de wieg van talloze culturele en sociale projecten. De vrouwen van ŠKUC-LL gaven het lesbische blad Lesbozine uit, dat later doorging als Pandora en weer later Lesbo Magazine ging heten. ŠKUC-LL zette een lesbische videotheek op en organiseerde de eerste lesbische filmweek in Ljubljana in 1989, een initiatief dat later zou leiden tot de jaarlijkse Lesbische en Gay filmdagen. In de jaren 90 kraakte ŠKUC-LL, samen met andere subculturele groepen in de stad, voormalige barakken van het Joegoslavische leger, waar ze Club Monokel begon. Ook zette ŠKUC-LL een lesbische uitgeverij op, ŠKUC Vizibilija, een maandelijkse lesbische radioshow, Lezbomanija, en in 2001 een lesbische bibliotheek en archief. ŠKUC-LL vierde haar 25-jarig bestaan in 2012 en maakte een video over haar geschiedenis.

Behalve van Mama Cash ontving ŠKUC-LL later ook geld van de Sloveense overheid, het Amerikaanse Global Fund for Women en verschillende fondsen van de Europese Unie.

ŠKUC-LL heeft subsidie van Mama Cash gekregen in 1989 en 1996.

 • StudioMobile, Georgië

  StudioMobile, Georgië

 • Geylani Şahin Impex, Nederland

  Geylani Şahin Impex, Nederl…

 • Independent League of Yezidi-Kurdish Women, Georgië

  Independent League of Yezidi…

 • Ponton, Polen

  Ponton, Polen

 • ŠKUC-LL, Slovenië

  ŠKUC-LL, Slovenië

 • Voices of Women Media, the Netherlands

  Voices of Women Media, the N…